Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 

Mit jelent az élelmiszer-biztonság? 

Az a törekvés, hogy a fogyasztókat meg kell védeni az élelmiszerek okozta egészségi ártalmaktól gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. Az előírások részben vallási, részben tudományos megfigyeléseken alapultak. Az első ilyen jellegű írásos emlék, ami fellelhető, ie. 1800-ban a babiloni Hamurabbi uralkodó törvénykönyve volt, ahol a következő tiltás szerepelt: "ne rontsd meg szomszédod ételét, ne mérgezd meg szomszédod ételét".

A római cézárok idején az első században külön hatósági élelmiszer ellenőrző szervezetet működtetettek, feladatuk a piacokon forgalmazott élelmiszerek vizsgálata volt abból a szempontból, hogy alkalmasak-e az emberi fogyasztásra.

Az élelmiszerek egészségügyi alkalmasságának ellenőrzése, a hamisítások megelőzése Magyarországon is nagy hangsúlyt kapott. 1876-ban Fodor József kezdeményezésére adták ki az első ilyen jellegű szabályozást tartalmazó törvényt.

Ezek után felmerül a kérdés mit is jelent az élelmiszer-biztonság valójában. Az egyik megfogalmazás szerint a fogyasztó  biztonsága az élelmiszerek közvetítette egészségi ártalmakkal szemben. Egy másik megközelítés alapján az élelmiszerek közegészségügyi biztonsága, nevezetesen az, hogy nem tartalmaznak olyan kémiai, fizikai, biológiai, mikrobiológiai komponenseket, amelyek a fogyasztók megbetegedését okozhatnák.

Az Európai Unióban és a Magyarországon hatályos jogszabályok szerint az élelmiszerek minőségéért, biztonságosságáért az előállító a felelős.

Az élelmiszerbiztonság az alapja az élelmiszer eredetű megbetegedések megelőzésének és leküzdésének is. Az utóbbi időben a figyelem középpontjába került a téma, a BSE, a fűszerpaprika hamisítási botrány, vagy egy-egy nagyobb beteglétszámot érintő Salmonella ételfertőzés kapcsán.

Ezek után könnyen belátható az is, hogy nagy felelősséget vállal magára az, aki közétkeztetést végez.

Magyarországon évente több ezer ember betegszik meg ételfertőzés, ételmérgezés következtében. Az idős emberek, akiket a falugondnokok is ellátnak, különösen érzékenyek a különböző fertőzésekre. Az ő esetükben súlyosabb formában zajlanak le ezen események, amit  egészségi állapotukkal a különböző idült betegségekkel magyarázunk.

Ezért szeretném hangsúlyozni, az idősek ellátását végző szervezetek, így az étkeztetésüket végző konyhák, a falugondnoki szolgálatot működtető önkormányzatok, falugondnokok felelősségét.