Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 

Szabadkai Egyházmegye Caritasa
RIC Gábor főkoordinátor
Caritas Subotičke biskupije
Subotica, Zmaj Jovina 20.
Email:
caritas@tippnet.co.yuA Szabadkai Egyházmegye Caritasa a XX század kilencvenes éveinek elején ébredt fel, abból az álomból, amelybe a régi politikai rendszer kényszerítette. A délszláv háborúk éveiben kezdett el ismét működni. A Nyugat-Európai országok Caritasának köszönhetően nagyon sok tehergépkocsi humanitárius segélyt, főleg élelmet, tisztálkodási szereket és tüzelőt, osztott szét a rászorultak között. A rászorultakból pedig sok volt és sohasem néztük a vallási, nemzeti vagy faji hovatartozást, a szükségben lévő ember volt a fontos és, hogy neki segítsünk.
2002-ben  hivatalosan is bejegyezték a Szabadkai Egyházmegye Caritaszát, mint humanitárius civil szervezetet.  Elnökünk Dr. Pénzes János püspök, igazgatónk pedig főtiszteletes Dobai István lett. 2003-ban hivatalosan is elindult a Szabadkai Egyházmegye Caritasának Házi ápolási szolgálata, amely egyben részese lett a Nemzeti Caritas háziápolási szolgálatának is. Ma hat évvel később már elismert Házi ápolási szolgálat vagyunk Szabadkán, mi vagyunk azok, akik a szegényekhez járunk, és ingyen ápoljuk őket. Pillanatnyilag hat egészségügyi nővérünk és hat kisegítőnk van. Az egészségügyi nővérek ápolják az időseket, betegeket a kisegítők pedig takarítanak, megfőznek, befűtenek az idősek számára. A Szolgálat ma megközelítőleg 300 idős személyt lát el. Ennek a szolgálatnak a munkáját egy Caritas Klub és egy mosoda is kiegésziti. A klubnak kicsit több mint 400 tagja van. A tagok társaloghatnak, olvashatnak, és különféle szakcsoportok munkájában vehetnek részt. Van kézműves-, festő-, tornacsoportunk, stb. Ebben a klubban szoktunk előadásokat és bálakat is szervezni. A klubtagok más városok Caritas klubjaival is kapcsolatban vannak.
A szabadkai Házi ápolási szolgálat mintájára szerveztük meg a zentai és a kishegyesi Házi ápolási szolgálat munkáját is. Zentán nyolc munkatársunk van, négy egészségügy nővér és négy kisegítő, ők megközelítőleg száz idős személyt látnak el. A kishegyesi Szolgálat két személyt foglalkoztat egy egészségügyi nővért és egy kisegítőt, ők ketten harmincöt idős személy látnak el. Egyik községben sem létezett szervezett gondoskodás az idősekről korábban.
Az idősek védelméhez tartozik még a önkéntes csapatunk is amely 20 tagot számlál és 80 idős embert látnak el Szabadkán. Munkájukra jellemző, hogy ők olyan idősekhez járnak, akiknek főleg lelki támaszra, beszélgetésre, barátkozásra van szükségük. Az önkéntesek elvégzik a bevásárlást, orvosságok kiváltását, számlák befizetését, hivatalos ügyintézést, de amikor már az idős személynek szakápolásra van szüksége akkor azt a feladatot az egészségügyi nővéreink veszik át.
Szabadkai Egyházmegye Caritasának egyik célja, hogy humanitárius gondolkodásra és cselekvésre nevelje az embereket, legfőképp a fiatalokat és a gyerekeket. Ezért igyekszünk megszólítani a fiatalokat, programokat szervezni nekik, bemutatni nekik a Caritast és bekapcsolni őket a munkánkba, mint önkénteseket.
Egyik alapvető feladatunk a plébániai Caritasok munkájának segítése Bácskában, ezért előadásokat szerveztünk a plébániai Caritasok képviselői részére.
Caritas központjainkban a használt ruha gyűjtése és osztása már egy állandó és bejáródott akció.

Szabadkai Egyházmegye Caritasa
RIC Gábor főkoordinátor
Caritas Subotičke biskupije
Subotica, Zmaj Jovina 20. tel. 381- 024 559 139
Email:
caritas@tippnet.co.yu