Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 
2020. augusztus 27.

Falugondnoki találkozó Nyárlőrincen

Nyárlőrincen falugondnoki találkozót szervezett Nyárlőrinc Önkormányzata és Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete 2020. augusztus 27-én. A járványügyi helyzet miatt idén első ízben megrendezett találkozón a falugondnokságot működtető Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések polgármesterei, falu- és tanyagondnokai, jegyzői, intézményvezetői vettek részt. A helyi Művelődési Házban megrendezett program délelőtt 10 órakor vette kezdetét, ahol először Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket. Megköszönte Nyárlőrinc településnek, a polgármester úrnak és a képviselő testületnek, hogy lehetővé tették ezt a találkozót. Mindezek után a Pöszméte Citerazenekar lépett színpadra és muzsikájukkal szórakoztatták a közönséget. Későbbiekben a polgármester elmondta, hogy utoljára a 70-es években hallhattak nyárlőrinci citeraszót, amelyet most pótol a 3 éve, javarészt kisiskolásokból verbuválódott zenekar.
A zenés program után Pénzváltó István, Nyárlőrinc polgármestere mutatta be településüket. Elmondta, hogy Nyárlőrinc valamivel több, mint 60 négyzetkilométeren terül el, jelen pillanatban 2340 lakosa van. Bíztató jelnek nevezte, hogy egy-egy megüresedett ingatlan nagyon gyorsan új gazdára talál náluk, jellemzően fiatal korosztály keresi itt a lakhatást. Összkomfortos településnek aposztrofálta Nyárlőrincet, hiszen minden megadatott, hogy biztonságban, nyugodt körülmények között éljenek itt. Megemlítette az Olympos citromlét, a Topjoyt, az Apentát, a Piroska szörpöt és a Sári borokat, mint a külvilág felé a legismertebb márkákat Nyárlőrinc kapcsán. Kiemelte, hogy nagy örömmel tölti el, hogy a falusi gyökerek újra értékesek lettek a településen, a valamikori mezőgazdasági tevékenységek terén újra komoly előrelépés tapasztalható, többgenerációs családi gazdaságok alakultak. A kecskeméti Univer cégcsoport hatalmas nyersanyagigényt támaszt a térség felé, komoly technológiát telepítenek ennek okán Nyárlőrincre is. Büszkén beszélt a fejlesztésekről: az új óvodáról, bölcsődéről, az átadott utakról.
A település tanyagondnoka Csernák János, aki 1997 óta látja el ezeket a feladatokat. Korábban szobafestőként dolgozott, majd megtapasztalta 3 éven át a munkanélküliség állapotát. Ekkor adódott a helyi tanyagondnoki program, amelyre János jelentkezett és majdnem 20 jelentkező közül őt választották. Bár az első időszak nehéznek bizonyult, ma már nem cserélné el semmiért a munkáját. Állítása szerint a programok helyett is gyakran választja inkább a tanyavilágot, otthonosabban mozog már ott. Rengeteg teendője van, de egy percig sem bánja. A munkával meg van elégedve, szeretné egészen nyugdíjas koráig csinálni. Rendkívül rövid, de szívhez szóló beszédében elmondta, hogy az egyesület alapító tagjaként annyit tud kiemelni, hogy a tapasztalatai alapján a tanyasi embereknek is ugyanarra van szüksége a mindennapokban, mint bárki másnak: megértésre és a szeretetre. Ez a legfontosabb és ez vezérli őt is.
Zayzon Jenőné, jegyző, a település szociális helyzetéről tartott előadást. Ismertette a település szociális szolgáltatásait: a tanyagondnokságot, a szociális étkeztetést, a házi segítségnyújtás szolgáltatást, a családsegítést és az idei évtől a bölcsődei ellátást is. Beszélt a támogatásokról és a tervekről is.

Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke a megye fejlesztési lehetőségeiről beszélt. Kiemelte, hogy a bölcsődei fejlesztésre a megyében összesen 7 milliárd forintot jutott, ami nagy eredmény. Gyakorlatilag minden település, amely bölcsőde fejlesztésre, létrehozásra adott be igényt, megvalósult. Indokolt, hiszen a megyében folyamatosan nő a házasságkötések és a gyermekszületések száma. Az elnök fontosnak tartja, hogy bevonja a településvezetőket a tervekbe, hogy átlássák igényüket. Így történt meg, hogy a megye legkisebb települése is részesül támogatásban, ott is megvalósul fejlesztés.  Megköszönte a tanyagondnokok munkáját, hiszen véleménye szerint emberi kapcsolatok nélkül nem menne semmi.  Felhívta a figyelmet arra, hogy a TOP-os programok jelen lesznek a jövőben is, elkészültek a pályázati kiírások is, így hónapokon belül megjelenik. Folyamatos a fejlődés, közel 500 vadonatúj létesítmény valósul meg a megyében.
Váróczi-Bakos Rita rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa az „unokázós” csalókról tartott előadást. Kiemelte, hogy mennyire fontos a tanyagondnokok segítsége a munkájuk során, hiszen ilyen rendezvények alkalmával is továbbítják az információt az időseknek, ellátottaknak. Ismertette, hogy az úgynevezett unokázós csalás, a csalásoknak olyan formája, amit idősek sérelmére követnek el. Ezért fontos, hogy a résztvevők ezeket az információkat a tanyákon élőknek továbbítsák. Az elkövetők javarészt vezetékes telefonon keresik fel a jellemzően 70 év feletti időseket, akiktől különböző indokokkal (balesetet szenvedett az unoka, tartozása van) pénzt kérnek. A sértett jóhiszeműségét és segítőkészségét kihasználva, több millió forintot is ki tudnak csalni a gyanútlan személytől. Az őrnagy felhívta a figyelmet rá, hogy minden esetben járjanak utána, hogy tényleg baj van-e, tegyenek fel ellenőrző kérdéseket, próbáljanak meg nyugodtak maradni, ne hagyják, hogy sürgessék önöket. Ha felmerül, hogy unokázós csalók próbálkoztak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot. Lehetőség volt kérdéseket feltenni az elhangzottakkal kapcsolatosan, amellyel a résztvevők éltek is.
Csörszné Zelenák Katalin az előadások végén beszámolt az egyesület által legutóbb megrendezett családi napról, köszönetet mondott a segítőknek, ismertette az egyesület idei évre vonatkozó további programjait. Képzésekről is tájékoztatta a résztvevőket, a jelentkezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a képzési lapot és bővebb információkat az egyesület honlapján találnak: a
www.falugondnoksag.hu címen.
Az előadásokat egy kellemes séta követte a településen, ahol a megújult óvoda és az átadott bölcsőde épületét is megtekinthették. Mindezek után következett az ebéd, amely igazi megkoronázása volt a napnak. Elégedetten, tapasztalatokat cserélve, új információkkal és ismeretségekkel tért haza minden résztvevő.