Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 
2018. augusztus 04.

Szentirmay Tamás: Falugondnokok családi napja Lakiteleken
Link

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete családi napot tartott Lakiteleken a kempingben. Öt megyéből, több mint háromszázan érkeztek.
 
Egyesületünk 1997-ben történt megalakulása óta, minden évben augusztus első szombatján rendez családi napot, mindig különböző helyeken. Így volt Családi napunk például Bócsán, a Szelídi tónál, s Kunfehértón is.  Ezúttal Lakiteleket választottuk, és el kell mondanom azt, hogy kiemelkedően magas most a részvétel – mondta Csörszné Zelenák Katalin az egyesület ügyvezetője. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye tartozik hozzánk. Ezen kívül érkeztek tanyagondnokok Hajdu-Bihar megyéből, Baranyából és Tolnából is, valamint a vajdasági Kishegyesről. A családi napon várjuk a szülőket, feleségeket, férjeket, gyerekeket, hogy egymással ismerkedjenek, megosszák másokkal a tapasztalatukat, a munkájukat, az élményeiket. A legfontosabb az, hogy beszélgetni tudjanak egymással. Ilyenkor mindenki főleg azt keresi, akivel egy évfolyamban végzett. Persze más tanyagondnokokkal is társalgásokat folytatnak, ismerkednek, kicserélik tapasztalataikat. Voltak olyanok, akik már reggel nyolc órakor a helyszínen voltak, s reggelit készítettek például az ásotthalmiak. A lángost például mindig a kelebiaiak készítik, palacsintát pedig a szatymaziak. Természetesen olyanok is vannak, akik borácsban főznek, vagy serpenyőben sütnek. Ezúttal két település, Csólyospálos és Domaszékfőzött birkapörköltet, Ágasegyháza töltött káposztát, Mórahalom bivalygulyást, a helyiek kakaspörköltet készítettek, de készült csemői laska éslecsó, tarhosi rántott disznóköröm, rántott libamáj is. Sok mindent egyesületi forrásból egyenlítünk ki, de a helyeik is sokat segítettek. Természetesen mindenki mindenből ehetett – ha jutott neki –és ingyen. Tizenöt csapat vett részt a családi vetélkedőn, ahol játékos feladatokat kellett teljesíteni.
 
Ebéd előtt Kiss Anita polgármester köszöntötte a jelenlévőket és beszélt a településről. Ebéd után a szatymazi Ficánkák szórakoztató műsorát láthatták az érdeklődők. Ezt követően, aki akart, az bemehetett a Tősfürdőbe, csónakázhatott, vagy horgászhatott a Holt-Tiszán. Csörszné Zelenák Katalin szerint a családi napok azért is jók, mert megismerhetnek egy-egy települést, ahova később családostól, vagy baráti társasággal is visszamehetnek. A mostani rendezvény azért is tetszett nagyon mindenkinek, mert zárt helyen voltak, így a gyerekek nem tudtak elcsatangolni. Többen is jelezték, hogy az elkövetkezendő időszakban visszatérnek majd Lakitelekre.