Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 

Lakitelek – 2014. december 3-4-5

2014 decemberében továbbképzésre várunk minden érdeklődőt Lakitelekre. A falugondnoki munkához kapcsolódó újdonságok bemutatása, a tapasztalatok megvitatása, új módszerek ismertetése, meglévő szaktudás frissítése. Bemutatja a legfrissebb jogszabályváltozásokat, ismerteti a munkavállalás segítésének feladatait a tanyagondnoki munkában.  A tanácskozás feldolgozza a vidékfejlesztés és falugondnokság témakört, valamint az élhető tanyák világát is részletesen bemutatja. A szakmai tanácskozás a vezetéstechnikai problémák, baleseti helyzetek bemutatásával segíti a biztonságos, balesetmentes közlekedést.

Vajda Piroska: A kislibától a tollpaplanig
2014. október 22. 07:54 , Legutóbb frissítve: 2014. október 23. 07:54
A helyi értékekre épülő vidékfejlesztés címmel szervezett szakmai tanácskozást a Falugondnokok Duna-Tisza közi Egyesülete Bugacon. A fórumon a falusiak kitörési pontjait, lehetőségeit keresték.

MIK EZEK?

A Kiskunok Vidékéért Egyesület, a szentkirályi önkormányzat, és a Falugondnokok Duna-Tisza közi Egyesülete közösen arra kereste a választ, milyen kiutak adottak a mezőgazdaságból élő kistelepülések számára.
– Olyan kitörési pontokat, jó példákat szeretnénk összegyűjteni, illetve közzétenni, amelyek segíthetik a falusi emberek megélhetését – nyilatkozta lapunknak a bugaci tanácskozáson Csörszné Zelenák Katalin, a falugondnokokat összefogó egyesület ügyvezetője.

Gyászhír

Fájdalommal tudatjuk, hogy
Vízi István Tiszaszentimre-Újszentgyörgy tanyagondnoka
súlyos betegségben elhunyt.
Temetése 2014. október 13-án hétfőn 15 órakor lesz az újszentgyörgyi temetőben.

Emlékét megőrizzük!

Meghívó

A falugondnokságot működtető Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések polgármestereit, falu- és tanyagondnokait, jegyzőit, intézményvezetőit tisztelettel meghívjuk és elvárjuk Balástyán megrendezésre kerülő falugondnoki találkozóra 2014. szeptember 29-én hétfőn 10 órára a Hotel Orchideában (6764 Balástya, Széchenyi u. 14).

Családtaggá lettek a tanyagondnokok
 
Petőfi Népe 2014. szeptember 22. 17:30 Vajda Piroska
 
Öt éve két tanyagondnok járja Kiskunfélegyháza külterületét és segíti a tanyákon élők boldogulását. Eddig saját autóikkal rótták a sokszor járhatatlan dűlőutakat. A közelmúltban azonban új terepjárókat kaptak. Ennek kapcsán csatlakoztunk hozzájuk egy napra...
 

Ebben az évben egyesületünk, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete akkreditált felnőtt-képző intézményként (AL-1717) az alábbi akkreditált továbbképzést hirdeti meg:

Tanyasegítők – A falu- és tanyagondnoki munkáról szociális területen dolgozóknak 40 kreditpontos 40 órás tanfolyam (T02-007/2014) 40.000.-Ft
A jelentkezési lap letölthető a képzések rovatból.
Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 20.

Szeptember 10-én 17.35-kor a Duna World-ön vetítik
„A tanyagondnok” című filmet

A tanyavilág fennmaradása és gyakran az itt élő emberek túlélése szinte teljesen lehetetlen lenne a különböző tanyagondnoki szolgálatok és ezek karizmatikus munkatársai nélkül. A film ezeknek az elhivatott embereknek a gyakran heroikus mindennapjait mutatja be, ugyanakkor átfogó képet ad a XXI. század magyarországi tanyavilágáról. Megörökíti az ott élő emberek gyakran megrázó és tragikus hétköznapjait, magányát és küzdelmét a túlélésért a mindennapokban , egy eltűnőben lévő életforma és kultúra utolsó élő tanúit és képviselőit….

Rendezte Gyöngyössy Bence

A falugondnokok 4 keréken közlekedésismereti verseny nyerteseinek ismertetése...

Falugondnokok Négy Keréken

A Bács- Kiskun Megyei Baleset- megelőzési Bizottság és a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete meghirdeti a „Falugondnokok Négy Keréken” elnevezésű közlekedésismereti versenyt, amely 2014. augusztus 7-én 09.30- 16.00 óra közötti időben kerül megrendezésre Baján, a Duna Wellness Hotelben (Baja, Szentháromság tér 6.) és Baja Város Önkormányzati Üdülőjében...


Családi nap 2014

Egyesületünk CSALÁDI NAPOT szervez 2014. augusztus 2-án szombaton a Bács-Kiskun megyei Bócsán az iskola mögötti parkerdőben, melyre mindenkit szeretettel várunk. (A parkerdő megközelíthető Bócsán, a Flóra vendéglő melletti bekötőúton balra tartva.)

Tanyasegítők – A falu- és tanyagondnoki munkáról szociális területen dolgozóknak 40 kreditpontos 40 órás tanfolyam (T02-007/2014) 40.000.-Ft
A falugondnoki szolgálat működése engedélyhez kötött. Az e feladat ellátását szükséges készségekkel, ismeretekkel rendelkező alapképzésen részt vett falu-, illetve tanyagondnoknak kell végeznie. Fontos, hogy a szociális alapellátás területén dolgozók is megismerkedjenek a tanyagondnokságokkal. Ha sor kerül a tanyagondnok helyettesítésére, őt helyettesítő személyek is tisztában legyenek a falugondnoki munka lényegével, hogy szakszerűen tudjanak helyettesíteni. A képzési program tematikája az alapszolgáltatásban dolgozók, valamint a falu-és tanyagondnokok helyettesítői számára kíván használható elmélet és gyakorlati ismereteket adni.

Kishegyes

Június 21-én lesz a Kishegyesi kirándulásunk. Ekkor várnak Bennünket a Női Fórum tagjai. Az út ingyenes, de mindenkitől várunk egy-egy meglepetést. (kávé, tea, …) Kelebiáról indulunk reggel 8-kor a városháza udvaráról.
Visszaérkezés Kelebiára kb. 18 órára.

Meghívó

A falugondnokságot működtető Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések polgármestereit, falu- és tanyagondnokait, jegyzőit, intézményvezetőit tisztelettel meghívjuk és elvárjuk a Csengődön megrendezésre kerülő falugondnoki találkozóra 2014. június 18-án szerdán 10 órára a Dankó Pista Művelődési Házba (Csengőd, József Attila u. 29.).

Meghívó

A falugondnokságot működtető Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések polgármestereit, falu- és tanyagondnokait, jegyzőit, intézményvezetőit tisztelettel meghívjuk és elvárjuk a Lőkösházán megrendezésre kerülő falugondnoki találkozóra 2014. június 4-én szerdán 10 órára a Petőfi Művelődési házba (5743 Lőkösháza, Alapítók útja 17-19.).

SAJTÓKÖZLEMÉNY

„Álmom a család” - Tanyagondnokokkal a családokért a kecskeméti kistérség tanyagondnokos településein

"Ha az emberrel nem foglalkozunk, semmivel sem foglalkozunk!"
A vidék fejlesztését a közösség fejlesztésével kell kezdeni. Annak is az alkotó elemeinél. Az egyének és a családok szintjén. A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete ezt felismerve indította el az „Álmom a család” - Tanyagondnokokkal a családokért a kecskeméti kistérség tanyagondnokos településein című projektjét, mely a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 36.987.913.- forint uniós támogatásban részesült. Integrált szolgáltatások nyújtásával egyfajta szemléletváltást kívánt előmozdítani, a családok közötti szolidaritást erősíteni a Kecskeméti kistérség tanyagondnokságot működtető településein. A projekt célja a vidéki térségekben élő családok életminőségének javítása, a helyi közösségek tagjai közötti összefogás erősítése. Olyan közösségek kialakulását ösztönözték, akik a program zárása után is számíthatnak egymásra...

K Ö Z L E K E D I K A C S A L Á D
versenyfelhívás


A Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében 2014. május 31-én 09.00-17.00 óra közötti időben Kecskeméten az OBI Áruház (Kecskemét, Izsáki út 12/b) parkolójában közlekedésbiztonsági nyílt nap megrendezésére kerül sor, melynek keretében megtartásra kerül az Országos Rendőr-főkapitányság - Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által meghirdetett „Közlekedik a Család” közlekedésbiztonsági vetélkedősorozat megyei elődöntője is a Bács-Kiskun megyei lakóhellyel rendelkező családok részére...

Továbbképzés indul...
 

Kirándulás Kishegyesre

Május 17-én Kishegyesre indulunk Látóútra. Az út ingyenes, de mindenkitől várunk egy-egy meglepetést. (kávé, tea, …) Kelebiáról indulunk délelőtt 11-kor a városháza udvaráról.
Visszaérkezés Kelebiára kb. 18 órára.

Meghívó

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete, a Nők Kishegyesi Fóruma és az Észak Bácskai Homokháti Kistérség Településfejlesztési Egyesület IPA pályázatot bonyolított egy éven keresztül a falugondnoki szolgálat népszerűsítésére Vajdaságban.

A „Határon átnyúló falugondnokság”- (HUSRB/1203/222/125) című projekt záró konferenciájának megrendezését
2014. május 8-án, csütörtökön 10 órától tervezzük
Kelebián a Szerb – Magyar Agrárkereskedelmi Központban
(Kelebia, József Attila u. 79/1.)

Szent György napi Majális a Libás Tanyán, Tarhoson április 27-én... 

Színház Szegeden

április 18. este 7 órakor a Kis Színházban
Az öreg hölgy látogatása című darab megtekintése. Találkozó a színház előtt ¾ 7-kor

április 19. este 7 órakor a Nagy Színházban
Bob herceg című darab megtekintése. Találkozó a színház előtt ¾ 7-kor.

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pozitívan bírálta ismét két képzési programunkat:

Amit tudni kell a baleset-megelőzésről és az elsősegélynyújtás korszerű elméletéről és gyakorlatáról

Falugondnok segítők kulcsszerepben – falu- és tanyagondnokok szakmai tanácskozása

Képzésekről bővebben a cikkben...

Látóút

Egyesületünk 3 napos Látóutat szervez Vas megyébe 2014. március 28-29-30-án péntek – szombat - vasárnap.
Indulás Kecskemétről 2014. március 28-án reggel 6 órakor a nagy TESCO parkolójából (5-ös út Talfája 1.)
Érdeklődni az egyesület irodájában lehet (76/507-543)

2014 március 26-án szerdán 19,30-tól látható a KTV „Városon kívül” című magazinműsorában egyesületünk „Álmom a család” projektjéről készített műsora, melyet a hét minden napján megismételnek. A műsor az interneten is megtekinthető (www.kecskemetitv.hu)

Színházlátogatás Kecskeméten

A TANYAPÁLYÁZAT keretében színházlátogatásokra kerül sor.
A következő helyszín Kecskeméten a Katona József Színházban lesz, ahol 2014. március 22-én szombaton 19 órától kerül sor a Marica grófnő című előadásra.
A jelentkezettek ¾ 7-re legyenek a Katona József Színház előcsarnokában, hogy a jegyeket kioszthassuk.

Meghívó

A falugondnokságot működtető Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések polgármestereit, falu- és tanyagondnokait, jegyzőit, intézményvezetőit tisztelettel meghívjuk és elvárjuk a Kardoskúton megrendezésre kerülő falugondnoki találkozóra 2014. április 9-én szerdán 10 órára a Móra Ferenc Művelődési házba (Kardoskút, Március 15-e tér).

Meghívó

az Észak-Bácskai Homokháti Kistérség Településfejlesztési Egyesület, a Nők Kishegyesi Fóruma és a
Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete
a „Határon átnyúló falugondnokság” projekt keretein belül szakmai konferenciát szervez a falugondnokság működési területeinek bemutatására
Magyarkanizsán, a Városháza nagytermében
(Szerbia, Magyarkanizsa, Fő tér 1.)

2014. március 13-án, csütörtökön 10 órai kezdettel,
amelyre tisztelettel meghívjuk.

Színházlátogatás Kecskeméten

A TANYAPÁLYÁZAT  keretében színházlátogatásokra kerül sor.
A következő helyszín Kecskeméten a Katona József Színházban lesz, ahol  2014. március 22-én szombaton 19 órától kerül sor a Marica grófnő című előadásra.
A jelentkezettek ¾ 7-re legyenek a Katona József Színház előcsarnokában, hogy a jegyeket kioszthassuk.


Kemény Bertalan díj

A Falufejlesztési Társaság kitüntetését Kemyény Bertalan Falufejlesztési Díjat kapott Nagy Zsoltné falugondnok. A kitüntetést 2014. március 7-én vette át Alsómocsoládon a Konferenciaközpontban...

Továbbképzés indul

A Zalai Falvakért Egyesület és a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete együttműködésében „Segítő szakemberek felkészítése szenvedélybetegekkel és azok hozzátartozóival való hatékony munkára” című, T-02-098/2011 engedélyszámú 50 kreditpontos szakmai továbbképzés indul Zala megyében, Pakodon...


[Archivum]