Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 

Falinaptár 2013-ra

Egyesületünk 2013-ra Falinaptárt jelentetett meg a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének 15 éves évfordulója alkalmából.
Mindazok, akik nem voltak jelen a röszkei ünnepségen, vagy Lakiteleken év végén és nem kaptak a Naptárból, szeretettel várjuk az egyesületi irodában, hogy megajándékozhassuk egy 2013-as falinaptárral.

Postázásra nincs módunk!

„A vidékért, együtt”: ismét Nemzeti Vidékfejlesztési Nap
http://umvp.eu 2012. december 11.

A vidékért dolgozók igazi seregszemléje a kétnapos II. Nemzeti Vidékfejlesztési Nap, ahol december 11-12. között a magyar, valamint európai vidéki hálózatok képviselői adnak elő és tanácskoznak a múltról, jövőről a budapesti Vajdahunyadvárban.

Tizenöt éve dolgoznak a falvakért – Vajda Piroska
Petőfi Népe 2012. december 12.
BÁCS-KISKUN Egy jó falugondnok szinte már családtag

A kistelepülések elsorvasztásának megakadályozására két évtizeddel
ezelőtt hozta létre a falugondnokságokat Kemény Bertalan,
falufejlesztő. A kisközösségek életben tartásáért ma már tanya- és
falugondnokok százai dolgoznak határon innen és túl.

Meghívó

2012. december 5-6-7-én (szerda – csütörtök – péntek) kerül sor a térség falugondnokainak éves szakmai továbbképzésére a Lakiteleki Népfőiskolán (Felsőalpár tanya 3.).

Álmodjunk családot! – Szabadföld online
szerző: Borzák Tibor
2012. november 27. kedd, 13:04
http://www.szabadfold.hu/csalad/almodjunk_csaladot

Nem biztos, hogy a vakító reflektorfényben mosolygó sztárpárok és csemetéik mintaként szolgálnak. Elképzelhető fényűző gazdagság nélkül is boldogság, mondjuk hat gyerekkel a középpontban. Kecskemét környékén Álmom a család elnevezéssel indultak tréningek.

2012 évi tanyapályázat nyertesei...

Kulcskérdés a tanyák megtartása
VIDA-SZŰCS IMRE - DÉLMAGYARORSZÁG NAPILAP - 2012.11.08. 16:51
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kulcskerdes_a_tanyak_megtartasa/2305956/
Röszke - Tanyatörvény készül Magyarországon a vidék fejlesztése érdekében – hangzott el Röszkén, ahol a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete fennállásának 15. évfordulója alkalmából rendeztek falu- és tanyagondnoki konferenciát öt megye szakemberei részvételével.

Kedves Duna Tisza Közi Falugondnokok, Kedves Egyesületi Munkatársak!

A Zalai Falvakért Egyesület és a Falugondnoki Tagozat nagy tisztelettel köszönt Benneteket, abból az alkalomból, hogy az Egyesület 15 éves.

Gratulálunk mindahhoz a tevékenységhez, amely az 5 megye tanya-és falugondnokai és családjaik számára közösséget teremt, számukra programokat, képzéseket szervez.
Úgy ítéljük meg, hogy az egyesület meghatározó szerepet vállal a térség vidékfejlesztési programjaiban, szándékaiban túl mutat a tanya és falugondnokság lehetőségein, azokat folyamatosan bővíti, újszerű kezdeményezésekkel fejlesztési és új perspektívákat nyit az ott élők számára...

Falu-és tanyagondnokok jubileumi konferenciája Röszkén

2012. november 12., hétfő 13:58

mti.hu


Idén 15 éves a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete. Az öt megyét átfogó szervezet ebből az alkalomból több mint 200 fő részvételével 2012. november 8-án konferenciát szervezett Röszkén, a Művelődési Házban.
A tanácskozást megtisztelte jelenlétével Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, B. Nagy László, Csongrád Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízott, és Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere, országgyűlési képviselő...

én 15 éves a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete. Az öt megyét átfogó szervezet ebből az alkalomból több mint 200 fő részvételével 2012. november 8-án konferenciát szervezett Röszkén, a Művelődési Házban.

A tanácskozást megtisztelte jelenlétével Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, B. Nagy László, Csongrád Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízott, és Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere, országgyűlési képviselő...

Falugondnokok a Duna-Tisza közén
Rövid link:
http://kis-kunsag.hu/hun/

Ebben az évben 15 éves a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete. Az öt megyét átfogó egyesületben tizenöt év alatt 14-ről 247-re nőtt a falu- és tanyagondnoki szolgálatok száma. Az évfordulóról szakmai konferenciával emlékeznek meg november 8-án, csütörtökön, Röszkén, a Művelődési Házban...

Meghívó

Ebben az évben 15 éves egyesületünk, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete. Az öt megyét átfogó egyesületben tizenöt év alatt 14-ről 247-re nőtt a falu- és tanyagondnoki szolgálatok száma. Az évfordulót szakmai konferenciával kívánjuk megünnepelni 2012. november 8-án csütörtökön 10 órától Röszkén a Művelődési Házban (6758 Röszke, Dózsa György u. 1.).

Gyászhír

Kondorosi tanyagondnok kollégánk Horcsák János 2012 október 25 napján hosszan tartó betegség után elhunyt.

Már több mint egy éve készült a nyugdíjba vonulásra, melynek alig egy hónapnyi idejét, rövid napjait súlyos betegsége árnyékolta be.

Kollégánk 1999. október 20 óta dolgozott a szociális területen, 2007 júliusa óta pedig tanyagondnokként dolgozott. Feladatát szívvel-lélekkel végezte. Sokszor áldozta fel szabadidejét is a tanyán élők érdekében. Mindig mindenben számíthattak a segítségére. Rátermett tanyagondnok volt, mindenki ismerte és szerette. Munkájában a maximumot követelte önmagától.

Horcsák János temetése 2012 november 8-án délelőtt 10 órakor lesz a kondorosi temetőben

Emlékét megőrizzük.

„Látni és Látszani” Baleset-megelőzési kampány

SZERVEZŐ:BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BALESET-MEGELŐZÉSI BIZOTTSÁG
EGYÜTTMŰKÖDŐ: FALUGONDNOKOK DUNA-TISZA KÖZI EGYESÜLETE


Kerékpárosok figyelemfelhívása

Az időjárás az őszi, majd a téli évszaknak megfelelően megváltozik, és ezzel együtt az út-, és látási viszonyok is romlanak, melyek a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak. A tanyákon élő emberek számára a kampány napjain és időtartamában láthatósági mellényt osztanak: a helyi KMB-s és a tanya- vagy falugondnok együtt keresik meg a rendszeresen kerékpárral közlekedő tanyasi embereket, és adják át számukra a reklám ajándékot (láthatósági mellény, kerékpáros villogó), a biztonságos közlekedésre kívánják felhívni a gépjárművezetők figyelmét...

Tizenöt éves az egyesületük – Vajda Piroska
Petőfi Népe LXVII. Évfolyam, 251. szám 2. oldal
2012. október 25. péntek

Kecskemét/Röszke
Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepli idén a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete. Az öt megyét átfogó szervezetben – fennállása óta – tizennégyről kétszázhetvennégyre nőtt a falu-és tanyagondnoki szolgálatok száma – tudtuk meg Csörszné Zelenák Katalintól, az egyesület ügyvezetőjétől. Elmondta, a jeles évfordulót szakmai konferenciával ünneplik meg, melyet november 8-án, Röszkén tartanak. A tanácskozáson köszöntőt mond többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A résztvevők megemlékeznek a 2007-ben elhunyt Kemény Bertalanról, a falugondnoki rendszer ötletgazdájáról. Szó lesz a kisfalvak és tanyák jövőjéről, illetve a falu és tanyagondnoki szolgálatok jelentőségéről is.

Álmom a CSALÁD projekt megnyitója Kerekegyházán

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete által megnyert „Álmom a CSALÁD – Tanyagondnokokkal a családokért a kecskeméti kistérség tanyagondnokos településein” című uniós pályázat keretében megvalósuló programsorozat megnyitójára kerül sor november 15-én 10 órakor a Kerekegyházi Városi Könyvtárban.
A megnyitó után sor kerül az első Babusgató foglalkozásra is...

Jövőre is jön támogatás

Kétségtelen, hogy a falu- és tanyagondnokoknak nagy szerepük van az elesett emberek felkarolásában, hiszen naponta találkoznak velük a településeken és a külterületeken. Tavaly embert próbáló volt a tél, s hogy mit hoz az előttünk álló időszak, azt csak sejthetjük. De az biztos, most is szükség lesz segítségre...

Fény az éjszakában – 2012. október 16.
www.kardoskut.hu

A nyár végén egy külterületen élő család kereste meg a kardoskúti tanyagondnoki szolgálatot, hogy elpanaszolják a sok közül a legégetőbb problémájukat. Nevezetesen, hogy áram nélkül maradtak már jó ideje, és a közelgő tél miatt hamarabb van sötétség a lakásban. Így a legnagyobb - első osztályos gyermekük - nehezen tud elkészülni a másnapi leckével...

Meghívó

Ebben az évben 15 éves egyesületünk, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete. Az öt megyét átfogó egyesületben tizenöt év alatt 14-ről 247-re nőtt a falu- és tanyagondnoki szolgálatok száma. Az évfordulót szakmai konferenciával kívánjuk megünnepelni 2012. november 8-án csütörtökön 10 órától Röszkén a Művelődési Házban (6758 Röszke, Dózsa György u. 1.)...

Továbbképzés indul

A "Segítő szakemberek felkészítése szenvedélybetegekkel és azok hozzátartozóival" című, T-02-098/2011 engedélyszámú szakmai továbbképzés az alábbi napokon és helyszíneken valósul meg:

2012. október 10. szerda Röszke, Polgármesteri Hivatal, Felszabadulás u. 84.
2012. október 17. szerda Röszke, Polgármesteri Hivatal, Felszabadulás u. 84.
2012. október 24. szerda Zákányszék, Étterem, Lengyel tér 1.
2012. október 31.szerda Zákányszék, Étterem, Lengyel tér 1.
2012. november 7.szerda Zákányszék, Étterem, Lengyel tér 1.

A képzés előadója: Molnár Ferenc

Gyászhír

Megdöbbenve hallottuk a hírt, hogy 2012. október 11-én hajnalban hosszan tartó, súlyos betegségben meghalt kedves volt kollégánk, barátunk Szakmár nyugdíjas tanyagondnoka, Répási Imre.

Répási Imre 1994-től 2007-ig volt Szakmár tanyagondnoka. Munkáját nagy igyekezettel, lelkiismeretesen végezte. Mind egyesületünk tagjai, mind a Szakmáron élő emberek Répási Imrét lelkiismeretességéért, önzetlenségéért szerették...

1%
Egyesületünk a 2011 évi jövedelemadó 1 %-ának felajánlásából 210698 Ft-ot kapott, melyet 89 magánszemély ajánlott fel.
A támogatást az elnökség döntése alapján egyesületünk 15 éves évfordulójának rendezvényeire kívánjuk fordítani.

Továbbképzés indul

Kecskeméten az Inkubátorházban „Amit tudni kell a baleset-megelőzésről és az elsősegélynyújtás korszerű elméletéről és gyakorlatáról” címmel 50 kreditpontos 30 órás tanfolyam indul
Képzési napok: 2012. szeptember 4.; szeptember 11., szeptember 18.; szeptember 25.; október 2.
A képzések naponta 9-től 15 óráig tartanak.

Tanyafórum Kardoskúton

www.kardoskut.hu


2012. szeptember 28., péntek 06:57

2012. szeptember 25-én a tanyagondnoki szolgálat egy fórumra invitálta a külterületen élő embereket. A fórum célja amellett, hogy bemutatásra kerüljön a szolgálat elmúlt – és egyben első – féléves tevékenysége az volt, hogy az érdeklődők elmondhassák észrevételeiket és ötleteiket. Nagy örömömre szolgált, hogy sokan ellátogattak erre a beszélgetésre.

www.hargitamegye.ro

Erdélyi falugondnokok magyarországi tanulmányúton

Augusztus 27-30. között magyarországi tanulmányúton vettek részt erdélyi falugondnokok a kecskeméti Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének meghívására. Hargita Megye Tanácsa immár nyolcadik éve támogatja a megyei falugondnoki szolgálatok működését pályázati programja keretében, melyre civil szervezetek, egyházak pályázhatnak a gépjármű üzemanyaga, valamint kisebb javítási költségeire, továbbá a mobiltelefon költségeire...

A falu a harmadik gyermeke - Vajda Piroska cikke
2012. szeptember 11. 07:05
www.baon.hu 

FÜLÖPJAKAB | A magyar állam egyik legmagasabb kitüntetésével, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el a napokban Fülöpjakab község polgármesterének, Csáki Bélának több mint két évtizedes településfejlesztő munkáját.

Csáki Béla tősgyökeres fülöpjakabiként húsz éve áll a település élén. Hatodik ciklusát tölti polgármesterként, bár soha nem készült annak. Szülőfalujában megrögzött lokálpatriótaként ismerik. Személyisége két szóval jellemezhető: alázat és szerénység.

Új falugondnoki alapképzés indul 2012. november 26-án a Lakiteleki Népfőiskolán

Az oktatási program szerint a képzés 260 órás, ebből 180 elméleti óra, amit a hallgatóknak bentlakásos formában kell elsajátítaniuk, és 80 óra gyakorlati jellegű óra, melyet a saját településen, a képzés helyszínén és a senior falugondnok településén kell eltölteni.

A képzés tervezett időpontjai a képzés rovatban az aktuális képzéseknél megtekinthetők.

Hírek a 2012 évi tanyapályázatról

A 2012. évi Tanyafejlesztési Program keretében a Vidékfejlesztési Minisztérium állásfoglalása alapján TP-1-es célterület esetén a "Tanyai termékek piacra jutása" és a "Tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése" támogatási célok keretén belül a pályázónak lehetősége van gépjárműbeszerzésre, amennyiben részletesen kifejti és alaposan megindokolja, hogy a beszerezni kívánt gépjármű hogyan és milyen mértékben járul hozzá a fejlesztési célok megvalósulásához.

Továbbképzés indul

Kecskeméten az Inkubátorházban „Amit tudni kell a baleset-megelőzésről és az elsősegélynyújtás korszerű elméletéről és gyakorlatáról” címmel 50 kreditpontos 30 órás tanfolyam indul

Tanyapályázat 2012.
Beadási határidő: 2012. augusztus 30.

A Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) egyik kiemelt térségi komplex vidékfejlesztési nemzeti programja

A program főbb céljai:
• a tanyai gazdálkodás újraélesztése, megújítása annak sajátos értékeinek megmentésével, megőrzésével,
• a tanyai életmód hátrányainak csökkentése,
• a 2011. évi Program folytatása.
A program forrása a 2012. évi költségvetésben szereplő Tanyafejlesztési Program előirányzat (nemzeti forrás) céljaihoz rendelt 1,5 Milliárd Ft keretösszeg.


[Archivum]