Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 

Közlekedésbiztonsági konferencia

„Az élet tisztelete a közlekedésben megegyezik a szabálykövetéssel”

2010. december 8-án, Kecskeméten került megrendezésre a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága által szervezett országos közlekedésbiztonsági konferencia, amely a Kecskeméti Református Iskola diákjainak közlekedésbiztonsági bábjátékának bemutatásával kezdődött.
A rendezvényen a rendőrségi szakembereken túl a Kiskun- és a Füredi Autósiskola, a Knorr Bremse Fékrendszer Kft, a Bertrans Zrt, az Axial Kft, a Kunság Volán, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és egyesületünk, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete vett részt...

Ötszáz kistelepülésen indulhat újra az alsótagozatos oktatás
www.hirmutato.com

Magyarország 2020 címmel, egy tíz évre kitekintő agráriumot, vidékfejlesztést és környezetvédelmet magában foglaló stratégia készül el egy konzultációsorozat után jövő májusig, melyre alapozva egy kerettörvényt fog alkotni az Országgyűlés - mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Lakiteleken.

ÁNGYÁN JÓZSEF: HOSSZÚ TÁVRA HATÓ AGRÁRIUMOT, VIDÉKFEJLESZTÉST ÉS KÖRNYEZETVÉDELMET SZABÁLYOZÓ TÖRVÉNY KÉSZÜL

MTI 2010. december 1., szerda 16:10
www.galamus.hu

Magyarország 2020 címmel, egy tíz évre kitekintő agráriumot, vidékfejlesztést és környezetvédelmet magában foglaló stratégia készül el egy konzultációsorozat után jövő májusig, melyre alapozva egy kerettörvényt fog alkotni az Országgyűlés - mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Lakiteleken.
Az új kerettörvénynek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az évszázadokon keresztül jól működő, város és vidék közötti kapcsolat újra szerveződjön, valamint a táj és a környezet egyensúlyát megőrző mezőgazdaság alakuljon ki, mely a kis- és a családi gazdaságokra épül - mondta Ángyán József, a Lakiteleki Népfőiskolán, öt megye falugondnokai részére szervezett fórumon.

Civil Kiválóság 2010

14 egyesület és alapítvány között egyesületünk, a Falugondnokok Duna-Tisza közi Egyesülete is részt vesz a „Civil Kiválóság 2010” minőségfejlesztési programban. A programot a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület (SzKKE) indította a Nemzeti Civil Alap (NCA) támogatásával olyan civil szervezetek számára, akik elkötelezettek a minőségfejlesztés iránt és saját szervezetük fejlesztéséhez külső szakmai segítséggel alkalmazni szeretnék a non-profit szektorban is már sikeresen alkalmazott EFQM Kiválóság Modellt...

Kitüntetés

Pro Caritate Díjat – a szociális szakmai legmagasabb kitüntetését vette át a Nemzeti Erőforrás Minisztertől Csáki Béla Fülöpjakab polgármestere november 11-én, a Szociális Munka napján Keszthelyen
 
Csáki Béla
1990. október 14-től Fülöpjakab polgármestere, ebben a minőségében az első önálló önkormányzati vezető az 1989. január 1. óta önálló településen. Jelenleg ötödik polgármesteri ciklusát tölti.
Döntő szerepe van abban, hogy 1998-ban bevezették Fülöpjakabon a tanyagondnoki szolgálatot előbb egy körzetben, majd 2003-ban 2. tanyagondnoki körzetet is indítottak.

Köszönet az 1%-kért

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete megköszöni mindazok támogatását, akik 2008. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át – 293.359.-Ft-ot – az egyesület részére ajánlották fel. A befolyt támogatási összeget az Alföldi Falugondnoki Kalendárium szedésére, nyomdai előkészítésére, a svájci-magyar szeminárium tolmácsolására, valamint a képzéshez szükséges technikai eszközbeszerzésre (TV, DVD) használtuk fel.

MEGHÍVÓ

Öttömös Község Önkormányzata
és a
Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete
a „Falugondnokság” projekt keretein belül workshopot szervez a falugondnokságról
Öttömösön a Művelődési Házban
2010. november 23-án kedden 10 órai kezdettel,
amelyre tisztelettel meghívjuk

Dél-alföldi Regionális Szociális Módszertani Intézmény kijelölésére kiírt pályázat eredménye
 
A nemzeti erőforrás miniszter a Dél-alföldi Regionális Szociális Módszertani Intézmény kijelölésére kiírt pályázaton a döntés-előkészítő bizottság javaslata alapján 2010. december 1-jétől öt évre kijelölte a Dél-alföldi régióban szociális módszertani tevékenység ellátására a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete által vezetett konzorciumot.

Meghívó

2010. december 1-2-3-án (szerda – csütörtök – péntek) kerül sor a térség falugondnokainak éves szakmai továbbképzésére a Lakiteleki Népfőiskolán (Felsőalpár tanya 3.).

MEGHÍVÓ

A falu- és tanyagondnokságot működtető Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések polgármestereit, falu- és tanyagondnokait, jegyzőit, intézményvezetőit tisztelettel meghívjuk a Szankon megrendezésre kerülő falugondnoki találkozóra 2010. november 11-én csütörtökön 10 órára Szankon a Sportcsarnokba (Szank, Béke u. 73.).

Pályaválasztási vásár

Egyesületünk is bemutatkozott Kecskeméten a Lánchíd utcai Sportcsarnokban  a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ által harmadik alkalommal megrendezett „Álmodtam egy világot magamnak…” című pályaválasztási vásárán 2010. október 21-22-én
A rendezvény célja volt , hogy megfelelő információt nyújtson a pálya-, szakma-,  és iskolaválasztás előtt álló általános-, közép- és felsőfokú oktatási intézmények tanulóinak, valamint a pályakorrekciót tervező felnőttek számára.
A rendezvényen jelen voltak a térség valamennyi általános és középiskolájának végzős tanulói és felnőtt álláskeresők, így a rendezvény bemutatkozási lehetőséget kínált egyesületünk számára, hogy bemutassuk a falu- és tanyagondnokok munkáját, valamint az egyesület által szervezett alap- és továbbképzéseket.

Induló  továbbképzés

Tanyasegítők – A tanyagondnoki munkáról szociális területen dolgozóknak – tanfolyam A falu- és tanyagondnok munkájának megismertetése a szociális szakma más területen dolgozóival. A falu- és tanyagondnokot szabadsága, betegsége idején helyettesítő szakemberek felkészítése.
35 kreditpontos 40 órás tanfolyam – T-02-171/2009 – 40.000.-Ft/fő
A képzés helyszíne: Kecskemét
Időpontok: 2010. november 25, december 9, 16, 2011. január 6, 20, 27

Nyilatkozik a ceglédi tanyagondnok. Hallgassátok meg!
A Kossuth Rádióban október 30-án szombaton 16-17 óra között megrendezendő műsorban megszólal Farkas Márta ceglédi tanyagondnok is.

Falu- és tanyagondnokok figyelem!

Jelenleg folyik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program félidős értékelése. Ehhez és a továbbfolytatáshoz elengedhetetlen a tanyabusz kérdőívek kitöltése.
Kérlek, töltsétek ki minél többen!!!!
A Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján -
www.vm.gov.hu - az UMVP menüpont baloldalt, azon belül a hírek rovat október 25-nél található a felmérés. Ki kell választani a tanyabuszost és kitölteni azoknak a településeknek, akik nyertek.

Képzés Ásotthalmon
 
November 3-án Ásotthalmon „Segítő szakemberek felkészítése szenvedélybetegekkel  és azok hozzátartozóival való hatékony munkára” című 40 órás továbbképzés indul, a tanyagondnokok és a segítő szakemberek felkészítése érdekében, hogy együtt tudjanak működni a szenvedélybetegekkel és hozzátartozóikkal (alkohol-, kábítószer-problémával, gyógyszerfüggőséggel, játékszenvedéllyel küszködők).

Kommunikációs képzés
 
26 órás továbbképzés indul 2010. októberében Kecskeméten az Inkubátorházban Hatékony kommunikáció – eredményes együttműködés címmel. A képzés időpontjai: 2010. október 6., 13., 20., 27. naponta 9-14 óráig. A képzés fókuszában azoknak a kommunikációs készségeknek a fejlesztése áll, melyek a hatékony kommunikációs készségek kiteljesítését szolgálják, és megteremtik az alapját a mindennapi munkavégzés során fellépő konfliktusok eredményes megoldásának. A tudatosabb és hatékonyabb kommunikációs technikák és stratégiák birtokában a résztvevők javítani tudják kapcsolataik minőségét a munkahelyi, a közéleti és magánéleti kommunikációs helyzetekben.

Korhatár 2010. október
www.korhatar.hu 

A Korhatár folyóirat emlékkönyvében mutatja be a falugondnokok Berci bácsiját a televízióból is ismert  kertészmérnök, Győrffy Sándor, aki  régi idők nagy tanúinak emlékét és alakját idézi fel sorozatában. Elsőként Kemény Bertalanról a magyarországi falugondnoki rendszer megálmodójáról ír...

Nyugdíjba vonulók

Több kollégától hallottuk, hogy a közeljövőben nyugdíjba készül. Szeretnénk elbúcsúztatni minden falugondnokot, ezért kérjük, hogy egyesületünket is értesítsék az eseményről.

Képzés Ásotthalmon

Novemberben szerdai napokon lesz Ásotthalmon a „Segítő szakemberek felkészítése szenvedélybetegekkel  és azok hozzátartozóival való hatékony munkára” továbbképzés, a tanyagondnokok és a segítő szakemberek felkészítése érdekében, hogy együtt tudjanak működni a szenvedélybetegekkel és hozzátartozóikkal (alkohol-, kábítószer-problémával, gyógyszerfüggőséggel, játékszenvedéllyel küszködők). A képzés időpontjai november 3, 10,  17, 24, 29-én 8-tól 14,40-ig. Jelentkezni az egyesületnél a 76/507-543-as számon lehet.

„Civil Profik”

2010. október 14-én a Hotel Három Gúnár és Rendezvényház, Bál- és Konferenciatermében (6000 Kecskemét, Batthyány u. 1-7.) kerül sor az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. és a Rogrem Kft.-t szervezésében a „Civil Profik” c. programsorozat kecskeméti rendezvényére, melynek célja, hogy a foglalkoztatás és az azt elősegítő oktatás, képzés területén elősegítse a hatékony együttműködést a non-profit szervezetek és for-profit szervezetek között kapcsolatépítéssel, tapasztalatcserével, illetve a legjobb gyakorlatok szélesebb körben való terjesztésével. Ezen programsorozat keretében szeretnének a jó példák bemutatása mellett alkalmat teremteni a for-profit és a non-profit szféra képviselőinek az együttgondolkodásra.

A Kossuth Rádióban szól csütörtökönként Farkas Erika, Kiss Bea és Markovits Ferenc műsora, a hely című riportműsor, mely szokatlan, érdekes és fontos helyekre viszi el a hallgatókat. Olyan helyeket keresnek föl, ahová az átlagember soha nem jut el, s ahol érdekes események történnek, izgalmas személyiségek élnek és dolgoznak, s ahol már a „hely szelleme” is megérinti az odalátogatót.
A Kossuth Rádió „A hely” című műsora három részben foglalkozik a mórahalmi tanyavilágban élőkkel, s a tanyagondnoki munkával Bozóki Imre példája kapcsán.
Az adások időpontja:
     2010. szeptember 23. csütörtök 11 óra
     2010. szeptember 30. csütörtök 11 óra
     2010. október 7. csütörtök 11 óra
Feltétlenül hallgassátok meg a műsort!

www.kis-kunsag.hu

KIS-KUNSÁG
Szükség van a tanyagondnokokra, de hiányzik az elismerés
Ballószögben tanácskoztak öt megye tanya- és falugondnokai

Feltöltés időpontja: 2010. szeptember 16. 10:42
Vajda Piroska
 

KIS-KUNSÁG - Az elmúlt négy évben 170-ről 233-ra emelkedett a tanya- és falugondnokok száma a Falugondnokok Duna-Tisza közi Egyesületének területén, amely öt megyét foglal magába. Erről az örömteljes hírről Csörszné Zelenák Katalin az egyesület ügyvezetője számolt be azon a találkozón, amelyet szeptember 15-én Ballószögben tartottak...

MEGHÍVÓ

Horgos Helyi Közössége
és a
Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete
a „Falugondnokság” projekt keretein belül
konferenciát szervez
Horgoson a Művelődési Házban
2010. szeptember 25-én szombaton 10 órai kezdettel,
amelyre tisztelettel meghívjuk

www.kecskemetilapok.hu
 
Verseny a biztonságosabb közlekedésért

 
Feltöltés időpontja: 2010. augusztus 30. 10:16 - Sipiczki Sándor
 
Falugondnokok négy keréken címmel rendezett közlekedésismereti versenyt a múlt csütörtökön Kecskeméten a megyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottsága...

I. helyezést ért el a falugondnoki film

A kétsopronyi tanyagondnoki szolgálatot mutatja be az a film, melyet „Kapocs a többségi társadalom felé” címmel készítettek a kérsopronyi intézmény  munkatársai Gyulán megrendezett VII. Együttérzések országos filmszemlére. A filmszemle I. helyezettje lett a film.

Falugondnokok négy keréken
Feltöltés időpontja: 2010. augusztus 26. 18:31
Gunity Gábor |
www.kecskemetitv.hu
Játékos, de egyben komoly közlekedésbiztonsági versennyé értett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének jó kapcsolata. Öt megyéből 12 háromfős csapat tesztelhette le magát, hogy az egykor megszerzett elméleti és gyakorlati KRESZ tudás mára megmaradt, vagy az idővel megkopott.

A riport szövege a cikkben olvasható...

http://baon.hu/galerialp/42070
 
Falugondnokok versengtek
 
2010. augusztus 26. | Noszlopy N. Miklós
„Falugondnokok négy keréken” elnevezéssel rendeztek csütörtökön közlekedésismereti versenyt Kecskeméten. A Granada Hotelban tartott versenyen háromfős csapatok vettek részt. A csapat mindhárom tagja B kategóriás elméleti KRESZ tesztlapot töltött ki. Egyikük vizsgabiztossal közlekedett személyautóval forgalomban, a csapat másik versenyzője a gyakorlati műszaki ismereteit mutatta be, a harmadik falugondnok pedig ügyességi akadálypályán bizonyíthatta rátermettségét. (2010-08-26)
www.baon.hu  2010. augusztus 26. 10:14 | Noszlopy N. Miklós
 
Falugondnokok négy keréken
 
Ezzel a címmel tartanak ma (csütörtök) közlekedésismereti versenyt Kecskeméten hat megye falugondnokainak részvételével.
 
– A verseny célja az, hogy a KRESZ-t egyébként már jól ismerő, viszont rendszeresen gépjárművel közlekedő falugondnokok számára megmérettetési lehetőséget teremtsünk – tudtuk meg a programot szervező Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságát képviselő Mihályné Bornemisza Eleonórától.
 

Meghívó

A falugondnokságot működtető Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések polgármestereit, falu- és tanyagondnokait, jegyzőit, intézményvezetőit tisztelettel meghívjuk és elvárjuk a Ballószögben megrendezésre kerülő falugondnoki találkozóra 2010. szeptember 15-én szerdán 10 órára Ballószögre a Faluházba (Ballószög, Rákóczi út 11.).

A Falugondnokok négy keréken” Baleset-megelőzési vetélkedőre 14 csapat jelentkezett 3-3 fővel. Baranyából a versenyre 2 falugondnoki csapatot várunk.


[Archivum]