Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 

Civil együttműködés fejlesztése a Vajdaságban
NCA-NK-08-G-P-0062
NCA NEMZETKÖZI CIVIL KAPCSOLATOK ÉS EURÓPAI INTEGRÁCIÓ KOLLÉGIUMA

Falugondnoki egyesületünk több mint kétéves szakmai kezdeményezésének folytatása a Nők Kishegyesi Fórumával, a Jugoszláviai Magyar Mérnökök és Építészek Egyesületével (JUMMÉE), a Szabadkai Egyházmegye Caritászával együttműködve. Cél a falugondnokos települések testvértelepülési kapcsolataival együttműködve a közösségfejlesztés egy útjának, a falugondnoki szolgálatnak bemutatása, megismertetése, ehhez mostani civil partnereink révén újabb civil partnerek keresése a Vajdaságban.

A tevékenységek felsorolása, időpontja és helyszíne:
2008. január -  közös  munkaterv készítése
2008. április-május: Ismertető előkészítése, majd elkészítése
2008. március-május: Szakmai programok tervezése, szervezése, személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása
2009. május 23. Szakmai látóút, műhelymunka Vajdaságban – látogatás Kishegyesre, a Női Fórum Egyesülethez. Egyesületünk 15 tagja Kishegyesre látogatott a Nők Kishegyesi Fórumához. A szakmai nap programja: 
2009. május 27. Szakmai látóút, műhelymunka Vajdaságban – látogatás Szabadkára a Caritashoz, szakmai fórumot szervezetünk, majd Szabadka város szociális tanácsnoka Szénási Oszkár, valamint Maglai Jenő a közgyűlés elnöke fogadott bennünket és a Caritast a falugondnokság  megismerésére. 
2009. május 28. Szakmai látóút, műhelymunka Vajdaságban – Horgoson szakmai fórum rendezése civil szervezetek képviselőinek.
2009. június 27. Ásotthalom- tanyagondnoki szolgálatok, tanyagondnokság bemutatása, műhelymunka (a kisszállási program helyett);
2009. június 27. Kecskemét – egyesületi iroda Szakmai látóút, műhelymunka Magyarországon. Eredmények összegzése, a folytatás kidolgozása 19 fő

 

Vajdaságban is szükség van falugondnokokra
Vajdaság ma – Délvidéki hírportál –
www.vajdasagma.info  - 2009. május 28. [14:17] S. Z.
Szénási Oszkár, a szabadkai Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja és Maglai Jenő, a városi képviselő-testület elnöke ma megbeszélést folytatott a Caritas civil szervezet képviselőivel és magyarországi vendégeivel a falugondnok c. projektumról.
A kecskeméti Falugondnokok Duna-Tisza Egyesületének képviselője elmondta, hogy a falugondnok intézménye Magyarországon elsősorban a 600 főnél kisebb közösségeket öleli fel, vagyis azokat a településeket, amelyekben nincs iskola, egészségház stb. A falugondnok segít, hogy a helybeliek hozzájussanak szükséges szolgáltatásokhoz és információkhoz.
Szénási Oszkár szavai szerint Vajdaságban is szükség van falugondnokokra, ezért értékesek a magyarországi tapasztalatok, ami persze nem jelenti, hogy e projektum megvalósításában feltétlenül azonos modellt kell alkalmazni. Mint mondta, a falugondnok intézményét illetően regionális szintben gondolkodnak, ami azt jelenti, hogy Szabadkán kívül, Topolyát, Kishegyest és más településeket is be kellene kapcsolni ebbe a folyamatba.
Szénási szerint a falugondnoknak nem kizárólag szociális, hanem egyúttal közösségfejlesztési szerepe is van, tehát az élet legkülönbözőbb területeire, így például a falusi turizmusra is kiterjed.


Falugondnok - Pannon RTV hírek 2009.május 28.  - www.subotica.info 

Magyarországi mintára alapítanának az észak-bácskai településeken falugondnoki szolgálatokat. A Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesülete ma Szabadkán ismertette e szolgáltatás lényegét. A falugondnokság a 600 fő alatti lélekszámú falvak segítésére, a tanyagondnoki szolgálat pedig a 400 fő körüli tanyás térség segítésére alkalmas. Célja: az apró falvak és a tanyavilág intézményi és szolgáltatási problémáinak megoldása, enyhítése. Szénási Oszkár, a Városi Tanács szociális megbízottja elmondta, hogy nem átvenni szeretnék a magyarországi példát, hanem annak segítségével kialakítani egy újat, a térség igényeinek megfelelően.

A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora   FM 89,6 MHz  csütörtök, 2009. május 28-i hírek - www.radiosubotica.co.rs 
Az úgynevezett "falugondnok" projektumról tárgyalt ma Szénási Oszkár, a Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja és Maglai Jenő, a Városi Képviselő Testület elnöke a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének és a Caritas civil szervezet képviselőivel. A tárgyalás célja az volt, hogy az önkormányzat képviselői első kézből informálódjanak a falu és tanyagondnok szolgálatról és annak kifejlesztéséről. A magyarországi egyesület képviselői gyakorlati tanácsokkal látták el az önkormányzat képviselőit, annak érdekében, hogy a szolgálat itteni beindításakor kiküszöbölhetőek legyenek a felmerülő problémák és hiányosságok. A tanya és a falugondnok szolgálat egyébként egy olyan tevékenységet takar, amely során egy személy segíti a szociális és közösségi élet folytatását egy adott kistelepülésen, valamint abban is segít, hogy a helyben nem elérhető szolgáltatások hozzáférhetőek legyenek az ott élő polgárok számára, illetve minden olyan tevékenység, amelyre az adott kistelepülésen igény jelentkezik.