Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 

SZÓRAKTÉNUSZ Európai Játékközpont Alapítvány


 "Európa nem arra kíváncsi, hogy átvettünk-e mindent,
amit az európai művelődés nyújthat,
hanem arra, hogy a magunkéból mivel gyarapítjuk
az európai művelődést!"

 Györffy István néprajzkutató gondolatának szellemében született meg a "Szórakaténusz" Európai Játékközpont Alapítvány 1993. szeptember 6-án azzal a céllal, hogy segítse a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely munkáját.
 Az alapítványhoz kötődő jelentősebb szakmai kezdeményezések, melyek megvalósulását részben saját erőből, illetve más szervezetek által meghirdetett pályázatokon elnyert támogatásokból segítettük:
Cseh-Szlovák-Magyar Játéktársasági Találkozó (1993) játékok vásárlásával gyarapítottuk a Szórakaténusz gyűjteményét.
Közösségszervezés - ismeretterjesztés: Játék és játékkultúra (1994/1995) Az összejövetelek célja a játszás, elsősorban a táblás társasjátékok tanítása volt, kultúrtörténeti előadásokkal kiegészítve.
"Csillagszemű" Játékkészítő és kézműves tábor szervezése a határokon túli magyar pedagógusok részére - csatlakozva az Európa Jövője Egyesület által szervezett nemzetközi gyermektalálkozókhoz - 2006-ban  immár nyolcadik alkalommal.
A játék mint mentalitás a 21. század küszöbén címmel rendeztünk nemzetközi játékszociológiai konferenciát 1996-ban és jelentettük meg az előadásokat 2000-ben magyar és angol nyelven.
Paripám csodaszép pejkó (1996) - meghívásos játékkészítő pályázatot hirdettünk a "Honfoglalás 1100 éves évfordulója" alkalmából, melynek eredményeként értékes iparművészeti játékokkal gazdagodott a múzeum.
Bekapcsolódtunk a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési és Pedagógiai Intézettel közös felsőfokú közművelődési szakemberképzési programba (1997-1999) is.
Játékkészítés - kézművesség (1998-2004) címmel 60 órás akkreditált továbbképzést szerveztünk gyakorló pedagógusok részére. Négy csoport végezte el a tanfolyamot. Közösségteremtés, a szűkebb és tágabb természeti és társadalmi  tér felfedezése – Az 1998-ban kezdődött és két évig tartó programsorozat résztvevői a Damjanich Általános Iskola harmadik osztályos tanulói voltak. A játékkészítő és kézműves foglalkozások kultúrtörténeti hátterét a 17. század adta.
2002 májusában memória társasjátékot jelentettünk meg. A 24 párból álló játék a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely legszebb tárgyait mutatja be és nyújt jó szórakozást kicsiknek, nagyoknak egyaránt.
 "Hazánk, a Kárpát-medencében élő magyarság és Európa gyermekkultúráját gazdagító hagyományőrző és megújító játékkészítő és kézműves alkotóműhelyek munkájának megismerése, bemutatása, módszereiknek elterjesztése, cseréje..."  Az idézett alapítványi cél szellemében szerveztük a Találkozások: Mesterek és Műhelyek sorozatot 2003-2004-ben, melynek keretében mesemondók, kézművesek voltak a hétvégi foglalkozások meghívott előadói.
 Hagyományosan rendezői és egyik támogatói vagyunk a sárkányeresztő fesztiválnak és húsvéti játéknapnak, melyet 1995 óta szervezünk a város melletti Kápolna réten, felidézve ezzel egy száz évvel korábbi hagyományt, amikor a kecskemétiek a Mária kápolnához mentek húsvét hétfőn és ott játékkal, vigadozással töltötték az időt.

Elérhetőségek:
6000 Kecskemét, Gáspár András utca 11. Tel/fax: 76/481-469
Osztályvezető: Kalmár Ágnes
E-mail:
alapitvany@szoraketnusz.hu
Honlap: www.szorakatenusz.hu
Adószám: 18341670-1-03
Számlaszám: 10102529-14636411-00000006