Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 
2017. június 1.

Falugondnoki találkozó Helvécián
2017.06.01. 17:05

Csütörtökön tartották a falugondnoki találkozót Helvécián, ahová 5 megyéből érkeztek vendégek. Az eseményen szó volt Helvécia múltjáról és jelenéről, a tanyagondnokság jelentőségéről, illetve a tanyapályázatok 2017-es kiírásáról is.

Június első napján tartották Helvécián a falugondnoki találkozót, ahova a gondnokságot működtető Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések polgármestereit, falu- és tanyagondnokait, jegyzőit és intézményvezetőit várták. Az eseményt a Wéber Ede Általános Iskola néptánc csoportja nyitotta. Csörszné Zelenák Katalin elmondta, hogy miért épp ebben a faluban került megrendezésre az esemény: – A Falugondnokok Duna-Tisza-közi Egyesülete és a helvéciai önkormányzat rendezi ezt a falugondnoki rendezvényt, aminek az ad hangsúlyt, hogy most 125 éves Helvécia. De nem csak ezért került ide a rendezvény, hanem mert 10 éve működik itt falugondnoki szolgálat – hangsúlyozta a Falugondnokok Duna-Tisza-közi Egyesületének ügyvezetője.

A rendezvényen beszéltek a 125 éves Helvécia múltjáról és jelenéről, volt szó a falugondnokságról, valamint a tanyafejlesztési pályázatról. A jelen lévő polgármesterek, jegyzők arról is tájékozódhattak, hogy mire is lehet ennek keretén belül pályázni. A találkozón szó esett arról is, hogy milyen gondokkal küzdenek a kistelepülések.

A 125 éves Helvécia múltjáról Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyző beszélt Kecskeméti Televíziónak. – A település 1892-ben alakult, Wéber Ede, svájci képezdei tanár volt, aki a település alapjait lerakta. A tanár úr felismerte, hogy a filoxéra, más néven a gyökértetű a homokban nem terem meg, és ez ellensúlyozta az akkori időkben a Balaton-felvidéken kipusztult szőlőültetvényeket, amelyeket itt próbáltak újratelepíteni – mondta a jegyző.

Ez volt tehát az az ok, ami miatt Balaton-felvidékről mintegy 105 család költözött Helvécia területére. Mostanra Helvécia egy közel 5000 fős településsé vált 2 óvodával, 2 iskolával, 2 orvosi rendelővel, 2 védőnői szolgálattal és fogorvosi szolgálattal.

A tanyagondnokság 2011 óta már három szolgálattal működik, ami a Helvécia külterületén élőknek segít eljutni a közszolgáltatásokhoz. Turupuliné Dr. Polyák Katalin elmondta, az önkormányzat pályázati támogatással 367 millió forintot nyert fejlesztésekre, amiből majd egy új óvoda és bölcsőde épül Helvécián. Az építkezés már idén szeptemberben elkezdődhet. A csütörtöki falugondnoki találkozón tehát szó volt mindenről, ami a környező falvakat érintheti. A szép idő miatt az eseményt a Hegede kertészetben zárhatták a részt vevők, ahol több különleges növénnyel is megismerkedhettek.