Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete... Üdvözöljük Honlapunkon! !
 
2015. november 02.

A vidék lehetőségeiről beszélgettek
Petőfi Népe 2015. november 2. 07:25 Zsámbóki Dóra

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének szervezésében Tompán rendezték meg a napokban a falugondnokok találkozóját. Az öt megye falu- és tanyagondnokainak részvételével lezajlott összejövetel fő témái a vidék- és tanyafejlesztés, valamint a tanyagondnoki szolgálat fejlesztési lehetőségei voltak.

Véh László, Tompa polgármestere köszöntötte a meghívottakat. Beszédében kitért a vidéki élet nehézségeire, problémáira és azokra  a lehetőségekre, melyek megoldást jelenthetnek ezeknek a településeknek a fennmaradásra, fejlődésre. Hangsúlyozta, hogy nagyon nagy szükség van a termelőkre, gazdálkodókra és az ő kézműves termékeikre. Beszélt arról is, hogy tervezik, hogy a tompai piacon nem csupán nyers termékek lesznek megtalálhatóak a jövőben, hanem házi és kisgazdaságokban feldolgozott késztermékek is helyet kapnak a standokon. Ennek a célnak elkötelezett híveként szeretné a Bácskai Becses védjegyet minél szélesebb körben megismertetni. A polgármester megköszönte a tanyagondnokok munkáját, akik nagyban hozzájárultak a védjegy létrehozása során a településen tevékenykedő termelők feltérképezéséhez.

Háda Attila, a földművelésügyi minisztérium főosztályvezető-helyettese az idén és a jövő évben várható vidékfejlesztési lehetőségekről adott tájékoztatást. Idén nagy eséllyel kapnak még támogatást azok a közösségek, akik a tanyagondnoki szolgálat fejlesztésére pályáztak. Év végéig 200 millió forintot osztanak még szét a pályázók között. A jövő évre több mint 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre tanyafejlesztési programokra. Dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő a csemegeszőlő rezisztens fajtáinak népszerűsítése érdekében kért szót, és tájékoztatott arról, hogy pályázat keretében bárki számára nyitott az út, hogy hozzájusson ezekhez a fajtákhoz.

A találkozó házigazdáiként jelenlévő tompai tanyagondnokok, Kovács Sándor és Jónás László a tanyagondnoki munkáról, saját tapasztalataikról meséltek. Elmondták, hogy munkájukat bizalmi állásként élik meg. Nagyon nehéz az idős tanyasi emberek bizalmát elnyerni, de úgy érzik nekik ez sikerült. Érdekességképpen megemlítették legidősebb gondozottjukat, a  98 éves bácsit, akiről elmondható, hogy vele van a legkevesebb törődni való. „Ezt a bácsit fekve, mióta tanyagondnok vagyok – és annak bizony már nyolc éve – még nem találtam. Csak kisebb segítséget igényel, mint a bevásárlás. Egyébként ellátja magát és rendezi kertjét.” – mondta egyikük.
A találkozón fellépett a helyi Koló tánccsoport, a vendéglátók a közmunkaprogramban előállított termékekből szerveztek kóstolót, ami nagy népszerűségnek örvendett.


Véh László, Tompa polgármestere